Rusinea este sursa multor complexe, duce la depresie, auto-indoiala, izolare, singuratate, tulburari compulsive, perfectionism, sentimente de inferioritate. Asadar sa scapam de ea, iata cum.
Modalitatea prin care aceasta se manifesta este deseori vizibila: pleoapele sunt cazute, capul plecat si ingropat in umeri, respiratia accelerata, fata si gatul se inrosesc, ras nervos, balbaiala, zambet sfios, senzatie de greata, evitarea contactului vizual, voce pitigaiata, transpiratie excesiva, acoperirea fetei cu mainile, le facem pe plac celorlalti, stima de sine scazuta, agresiune sau atitudine slugarnica, perfectionism, tulburari de alimentatie sau dependente.
Traim intr-o lume in care aproape orice starneste rusine. Ne simtim rusinati cand nu suntem acceptati, tindem sa ne ascundem cand nu suntem in concordanta cu normele societatii, cand drepturile ne sunt incalcate, simtim rusine cand ne imbolnavim, cand nu suntem multumiti de coprul nostru, cand dezamagim persoanele dragi, daca avem un job sub asteptarile noastre, putem de altfel sa simtim rusine si cand realizam ca suntem intr-o relatie toxica.
Rusinea apare destul de des in viata noastra, afectandu-ne atat imaginea pe care o avem despre noi insine si indepartandu-ne de ceilalti.
Rusinea isi pune amprenta in toate relatiile noastre, in toate culturile si de asemenea isi face simtita prezenta si in relatia de cuplu, inca de la inceputul acestuia, continuand chiar si dupa ce ne familiarizam cu celalalt.
Cum depasim rusinea
Identifica momentele in care simti rusine si de unde provin ideile care cauzeaza ce simti.
Creste-ti stima de sine.
Rememoreaza o scena rusinoasa. Ce anume s-a intamplat? Ce te-ar fi ajutat sa gestionezi intr-un mod pozitiv situatia respectiva? Noteaza solutia si repet-o pana cand o folosesti in mod natural (instinctiv).
Fii curajoasa! Discuta cu o persoana care a trecut prin asta, recunoaste-ti vulnerabilitatea! O sa fie empatica si o sa te simti inteleasa.
De Alexandra Voica, psiholog, psihoterapeut integrativ.