"Fratilor, eu insumi sunt incredintat ca sunteti plini de bunatate, plini si de orice fel de cunostinta, si astfel sunteti in stare sa va sfatuiti unii pe altii."
Desi Pavel mentioneaza ca pe ici colo ca le-a vorbit mai cu indrazneala ca sa le reaminteasca lucruri, pe care ei deja le stiau, de data aceasta el ii lauda. Aprecierea lui merge in trei directii si aceasta descrie caracterul crestin. Crestinii trebuie sa fie " plini de bunatate". Aceasta este roada Duhului Sfant. "Plini de orice fel de cunostinta" reprezinta gradul lor de initiere in realitatea spirituala in care traiesc in prezent, si "astfel sunteti in stare sa va sfatuiti unii pe altii", reprezinta abilitatea de a raspandi aceasta cunostinta pentru largirea Imparatiei lui Dumnezeu.
Mult mai mult se poate realiza cand apreciezi pe cineva decat atunci cand il critici. Fratele Grigore, unul din pastorii nostri, ne-a povestit o intamplare reala in sensul acesta. In biserica din satul lui, fratii au hotarat sa faca evanghelizare personala, de la casa la casa. Fiecare trebuia sa mearga prin familiile celor necredinciosi si sa duca Vestea Buna. Un frate a mers la un om cu vaza din sat, care era religios in felul lui. Casa lui era plina de icoane si statuiete. Fratele a intrat in casa si in discutie s-a legat de idolii omului religios. Acesta l-a scos cu furca din casa, spunandu-i: "Cum, indraznesti sa-mi critici sfintii mei"?
Fratele a dat raportul bisericii si i-a avertizat sa nu se mai apropie de acel om caci este periculos. Atunci un alt frate a spus: "Eu ma duc sa vorbesc cu badea G". A intrat in casa si el a vazut aceleasi lucruri. Fratele, fiind intelept a inceput discutia altfel: "Mai, bade G. eu n-am stiut ca tu esti asa de religios! Te felicit pentru credinta ta. Hai sa vorbim despre Dumnezeu si despre Domnul Isus Hristos. Avem asa de multe in comun". Si omul s-a intors la Dumnezeu. Este important ce spui, dar mai important este cum spui. "Tonul face muzica", zicem noi. Robul Domnului este si slujitorul oamenilor. Si lui Pavel i s-a intaratat duhul in Atena (Fp.17), in mijlocul idolilor la care ei se inchinau, dar cand a inceput sa vorbeasca, s-a legat de lucrul pe care il aveau in comun si nu de cele ce il separau A aprecia nu inseamna a ne compromite valorile noastre. Orice om, oricat de rau ar fi, are si ceva bun in el.
Meditatia zilei: Suntem printre cei ce critica si darama sau printre cei ce apreciaza si ridica pe altii? Mai este timp sa ne schimbam atitudinea.