BBCode: [url=/devotionala/id/3082-cine-este-cel-mai-mare-in-imparatia-cerurilor]Cine este cel mai mare in Imparatia Cerurilor?[/url]
"Si le-a zis: `Adevarat va spun ca, daca nu va veti intoarce la Dumnezeu si nu va veti face ca niste copilasi, cu nici un chip nu veti intra in Imparatia cerurilor`." (Matei 18,3)
Petru era plecat sa pescuiasca atunci cand Isus i-a chemat pe ceilalti ucenici la Sine. "Despre ce vorbeati unul cu altul pe drum?" (Marcu 9,33). Spre marea lor rusine, ei se certasera cu privire la cine sa fie cel mai mare in Imparatia care avea sa vina. Chiar daca Isus le spusese ca urma sa moara, faptul ca El mentionase ca Se va intoarce la Ierusalim le inflacarase iarasi sperantele ca s-ar putea ca Invatatorul sa instaureze noua Sa Imparatie. Disputa cu privire la suprematie se iscase intre ei inca de la inceputul calatoriei prin Galilea si atinsese punctul la intrarea lor in Capernaum.
Cand Petru s-a intors de la mare, ucenicii i-au spus si lui despre intrebarea Mantuitorului si, in cele din urma, unul dintre ei a indraznit sa-L intrebe pe Isus: `Cine este mai mare in Imparatia cerurilor?`" Ucenicii manifestau aceeasi lupta pentru suprematie care il condusese si pe Satana sa spuna: "Voi fi ca Cel Prea Inalt" (Isaia 14,14). Spiritul lui era cu totul opus celui al Domnului Hristos, pentru ca Isus "S-a dezbracat pe Sine Insusi si a luat chip de rob, facandu-Se asemenea oamenilor. La infatisare a fost gasit ca un om; S-a smerit si S-a facut ascultator pana la moarte, si inca moarte de cruce". (Filipeni 2,7.8). Ucenicii nu pretuiau umilinta. Dar a ocupa cel mai umil loc in lucrarea lui Dumnezeu inseamna sa fii incoronat cu slava si cu onoare.
Isus cauta sa-i invete o lectie. "Daca vrea cineva sa fie cel dintai, trebuie sa fie cel mai de pe urma din toti si slujitorul tuturor" (Marcu 9,35). Luand un copilas in brate, El a spus: "Oricine primeste pe unul dintre acesti copilasi, in Numele Meu, Ma primeste pe Mine; si oricine Ma primeste pe Mine, nu Ma primeste pe Mine, ci pe Cel care M-a trimis pe Mine" (vers. 37).
Ironia, critica, mustrarea si purtarea plina de asprime ii caracterizeaza adesea pe cei care sunt crestini de mai multa vreme. Isus era ingrijorat de faptul ca purtarea aroganta si aerul poruncitor ale ucenicilor Sai aveau sa le dauneze noilor ucenici. Mandria si onoarea omeneasca nu valoreaza nimic in curtile ceresti.