<font>&nbsp;&nbsp;&nbsp; </font><font><font>Să nu mărturisești str&acirc;mb &icirc;mpotriva aproapelui tău! (Ieșirea 20:14)</font><font>
</font></font><font>
</font><font>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Ai mințit, așa-i? Trebuie să fi mințit, măcar o dată. Măcar &bdquo;una mică&rdquo; ai spus și tu, &icirc;n viața asta. Hai că n-a fost mare lucru, că doar nu a murit nimeni! Plus că, dacă ai fi spus adevărul, nu ar fi ieșit bine...
&nbsp;&nbsp;&nbsp; Serios acum, chiar crezi că e bine să minți, &icirc;n momente &icirc;n care &bdquo;situația o cere&rdquo;? Desigur, toată lumea spune că adevărul doare, dar... am o veste pentru tine și nu e minciună: minciuna te va face să urli de durere! Poate crezi că exagerez dar, ai răbdare, și vom vedea ce &icirc;nseamnă o minciunică inofensivă.
&nbsp;&nbsp;&nbsp; &Icirc;n primul r&acirc;nd, de ce e nevoie să mințim, știi? &Icirc;ți spun eu: pentru că nu vrem să respectăm niște reguli simple. Sunt doar 10, nu sute! Una dintre ele spune: Să nu mărturisești str&acirc;mb... Pe rom&acirc;nește, asta &icirc;nseamnă să spui doar adevărul. Da, da, doar adevărul și nimic altceva dec&acirc;t adevărul.
&nbsp;&nbsp;&nbsp; Am impresia că nu am &icirc;nțeles prea bine porunca asta și se pare că toți ne-am abătut bine de tot de la ea. Oare tocmai pentru că e &bdquo;normal&rdquo; să mai &bdquo;minți din c&acirc;nd &icirc;n c&acirc;nd&rdquo;? Poate pentru că &bdquo;regulile sunt făcute pentru a fi &icirc;ncălcate&rdquo;? Sau poate pentru că &bdquo;Dumnezeu știe că n-am făcut-o cu răutate&rdquo;?
&nbsp;&nbsp;&nbsp; De fapt, nici nu contează motivul, ci cu adevărat importante sunt consecințele, acelea pentru care Dumnezeu ne-a poruncit &bdquo;Să NU...&rdquo;
&nbsp;&nbsp;&nbsp; &Icirc;ți spuneam să ai răbdare, ca să putem afla care sunt urmările unei simple minciuni. Răbdarea se obține &icirc;n timp, la fel cum, deseori, &icirc;n timp vine și plata pentru neadevăr. Dacă cineva te prinde cu &bdquo;nasul lung&rdquo; te poți declara fericit! Ai obținut plata pe loc. Dar dacă &icirc;ți imaginezi că totul e &icirc;n regulă, nimeni nu s-a prins, totul e secret și merge strună, atunci... pregătește-te pentru o surpriză. Te avertizez că nu va fi una plăcută. Am experimentat-o pe pielea mea, deci știu despre ce vorbesc.
&nbsp;&nbsp;&nbsp; Cele 10 porunci sunt, de fapt, 10 recomandări, nu restricții, cum tindem să credem adesea.
&nbsp;&nbsp;&nbsp; Dumnezeu nu spune &bdquo;Nu ai dreptul să faci asta pentru că așa vreau eu!&rdquo; Dacă asta ai crezut despre El, &icirc;nseamnă că nu &Icirc;l cunoști sau cineva te-a indus &icirc;n eroare. El spune, cu cuvintele mele, &bdquo;Nu face asta, copilul meu, pentru că altfel va trebui să te lovești de consecințe. Altfel, va trebui să vezi cu ochii tăi, să simți pe pielea ta, să trăiești efectele!&rdquo; Mai bine zis, va trebui să cunoști, să asimilezi acel lucru, să &icirc;l lași să te schimbe.
&nbsp;&nbsp;&nbsp; Mai ții minte unde a apărut minciuna prima oară? Exact la &icirc;nceputurile omului, c&acirc;nd... da, chiar el, diavolul, tatăl minciunii (după cum ne spune Iisus), i-a &icirc;nșelat pe Adam și Eva. Le-a spus vreo minciună gogonată? A fost ceva fabulos? Ceva incredibil? Nu cred! A &icirc;nceput cu doar at&acirc;t: Nu, nu veți muri! (Geneza 3:4) Vrei să-mi spui că nu a fost &bdquo;una mică&rdquo;? &Icirc;n loc de da, a spus nu. Iacov 5:12 &icirc;ți spune ceva? Acum &icirc;nțelegi ce spun? Nu există minciună fără efect, iar &bdquo;una mică&rdquo; poate avea un impact colosal. De la un simplu da transformat &icirc;n nu, omul și-a pierdut starea bună foarte și a ajuns... ce este astăzi. De la nerespectarea unei singure porunci, &icirc;ntr-un Rai cu Dumnezeu alături (deci, cu deplinătate), omul a trebuit să respecte 10, fără El alături (&icirc;n sens vizibil) și plin de lipsuri.
&nbsp;&nbsp;&nbsp; Și asta pentru ce? Pentru că a acceptat minciuna diavolului, care, culmea!, avea și un adevăr la mijloc: veți fi ca Dumnezeu, cunosc&acirc;nd binele și răul (Geneza 3:5).
&nbsp;&nbsp;&nbsp; Dumnezeu a interzis omului să guste din fructul pomului cunoașterii binelui și răului pentru că știa că omul nu poate răm&acirc;ne fără de păcat, dec&acirc;t prin ascultare și smerenie.
&nbsp;&nbsp;&nbsp; Cunoașterea aduce ceva &icirc;n tine, informația este asimilată, devine parte din tine, te transformă. Dumnezeu are o inteligență perfectă, atotcuprinzătoare. El este această inteligență, pe care o găsim &icirc;n toate lucrurile (Romani 1:20). Omul, &icirc;n schimb, putea deveni sf&acirc;nt ca Dumnezeu doar printr-o relație continuă, de ascultare, cu El. Dacă avea răbdare (manifestată prin respectarea poruncii), omul afla oricum ce este binele și răul. Dar, &icirc;n timp! Răbdarea este cea mai mare virtute, pentru că doar dacă iei toate la timpul lor &icirc;ți vor fi folositoare. Dacă vrei totul dintr-o dată, riști să folosești acel tot &icirc;n mod distructiv.
&nbsp;&nbsp;&nbsp; Accept&acirc;nd prima minciună din existența sa, omul a cunoscut binele din care a plecat și răul &icirc;n care a ajuns. Dovadă stă primul lucru pe care l-a făcut Adam după ce a păcătuit și l-a strigat Dumnezeu: s-a ascuns! Tu nu ai fi făcut la fel? Totul s-a schimbat brusc pentru cineva care trăia &icirc;n liniște, armonie, comuniune cu Cel mai presus de toate. E ca și c&acirc;nd ai pune un băștinaș din Evul Mediu &icirc;ntr-o sufragerie cu o plasmă de 100 cm, cu un smartphone &icirc;n m&acirc;nă care tocmai sună cu apel video, iar tu ieși din baie cu un feon &icirc;n m&acirc;nă &icirc;ndrept&acirc;ndu-te spre el. Tu ce-ai face &icirc;n locul lui? Eu aș fugi c&acirc;t aș vedea cu ochii să mă ascund undeva unde să nu mă sesizeze nici măcar o furnică!
&nbsp;&nbsp;&nbsp; Iată ce poate face o &bdquo;mică minciună&rdquo;. Pentru ea, omul suferă urmările toată viața și Dumnezeu a trebuit să-și dea singurul Lui Fiu să sufere și să moară, pentru ca noi să nu cunoaștem și ce este iadul.
&nbsp;&nbsp;&nbsp; Dacă ești dispus să minți, &icirc;nseamnă că ești dispus să cunoști. Iar dacă ești dispus să cunoști, &icirc;nseamnă că ești dispus să suferi și să mori...</font>