BBCode: [url=/devotionala/id/355-n-scut-din-dumnezeu]Născut din Dumnezeu[/url]
<font>&nbsp;&nbsp;&nbsp; <font>Răspuns-a Iisus și i-a zis: Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva de Sus, nu va putea să vadă &Icirc;mpărăția lui Dumnezeu. (Ioan 3:3)</font>
</font><font> &nbsp;&nbsp;&nbsp; Am auzit de multe ori vorbindu-se de &bdquo;nașterea din nou&rdquo;, mai ales &icirc;n r&acirc;ndul fraților creștini din cultele protestante. Ortodocșii nu prea abordează subiectul. Sincer, nu știu de ce, pentru că și noi credem &icirc;ntr-o schimbare necesară omului pentru m&acirc;ntuire. Cred că e vremea să ne oprim puțin asupra acestei teme care, cred eu, nu a oferit răspuns la toate &icirc;ntrebările.
</font><font>&nbsp;&nbsp;&nbsp; M&acirc;ntuitorul ne spune, &icirc;n Ioan 3:3, prin ce trebuie să trecem ca să putem trăi veșnic &icirc;mpreună cu El: De nu se va naște cineva de Sus, nu va putea să vadă &Icirc;mpărăția lui Dumnezeu. Așadar, e nevoie de o nouă naștere. Dar nu una normală, ci una din Duh (Ioan 3:8). Cu alte cuvinte, trebuie să fim &icirc;nnoiți spiritual.
&nbsp;&nbsp;&nbsp; &Icirc;n timp ce mulți predicatori (preoți, pastori, evangheliști) vorbesc despre nevoia nașterii din Duhul, puțini avertizează creștinii despre cum poate fi această experiență, motiv pentru care o bună parte din cei ce o trăiesc nici măcar nu &icirc;și dau seama de ocazia minunată pe care Dumnezeu le-o oferă pentru a deveni făpturi noi (2 Corinteni 5:17).
&nbsp;&nbsp;&nbsp; Așa cum a făcut-o de nenumărate ori, de-a lungul istoriei (&icirc;ntreaga Biblie confirmă), Domnul a explicat adevăruri fundamentale profunde prin acțiuni directe, vizibile &icirc;n lumea materială. Nașterea din nou (sau de Sus) nu face excepție. Să aruncăm o privire asupra apariției unui bebeluș.
&nbsp;&nbsp;&nbsp; &Icirc;n primul r&acirc;nd, un copil este creat din dragostea unor persoane, bărbat și femeie, după Chipul lui Dumnezeu (Geneza 1:27). Apoi, urmează formarea lentă, dar continuă, de care se ocupă Cel ce dă viață (Psalmii 138:13), iar la momentul hotăr&acirc;t, mica făptură intră &icirc;ntr-o lume nouă, sau mai bine zis iese &icirc;ntr-o altă lume.
&nbsp;&nbsp;&nbsp; Tot la fel se &icirc;nt&acirc;mplă și cu o persoană care se naște din nou, prin harul și mila Domnului Iisus Hristos. La &icirc;nceput este Iubirea, căci prin Ea am fost creați și pentru Ea (Coloseni 1:16). Dumnezeu ne-a hotăr&acirc;t trecerea de la neființă la ființă, &icirc;ncă dinainte de a crea lumea cu tot ce ne oferă ea azi (Efeseni 1:4). Apoi, creștem treptat, fără să fim conștienți de asta.
&nbsp;&nbsp;&nbsp; Psalmul 138:15 ne spune că dezvoltarea se &icirc;nt&acirc;mplă &icirc;n ascuns. Așa se explică de ce nu suntem conștienți de anumite calități pe care le aveam cu mult timp &icirc;nainte să le descoperim și de ce unele lucruri nu au sens &icirc;ntr-un anumit moment al vieții. Dumnezeu știe de ce, iar răspunsurile și descoperirile vin și ele tot la timpul hotăr&acirc;t </font><font>(Romani 5:6)</font><font>. Nimic nu e &icirc;nt&acirc;mplător. Fiecare situație din viață, oric&acirc;t de lipsită de sens, de dificilă, de nedreaptă, de contrară voii sau așteptărilor noastre are același scop: să ne ajute să creștem (Efeseni 2:21).
&nbsp;&nbsp;&nbsp; Nu tot ce &icirc;nghite mama, pentru a-și hrăni copilul din burtă, este bun la gust, dar &icirc;i aduce micuțului sănătate. Tot așa, nu toate &icirc;mprejurările vieții noastre sunt plăcute. Unele pot fi de-a dreptul descurajatoare și revoltătoare (Iov 30:26), &icirc;nsă, după cum spus, ele au un rost și sunt doar spre zidirea noastră (Ieremia 24:6).
&nbsp;&nbsp;&nbsp; &Icirc;n ultimă instanță, c&acirc;nd Domnul știe că omul are tot ce-i trebuie pentru a păși &icirc;ntr-o nouă lume, are loc nașterea: ieșirea din lumea veche (burta mamei - omul firesc) și intrarea &icirc;n lumea nouă, necunoscută (lumea - omul nou &icirc;n Hristos).
&nbsp;&nbsp;&nbsp; Trecerea de la fostul mediu de viață la cel nou este traumatizantă, at&acirc;t pentru un bebeluș c&acirc;t și pentru un creștin. Bebelușul se trezește expulzat fără voia lui dintr-o lume unde &icirc;i era cald, avea zona lui de confort cu tot ce &icirc;i trebuia, &icirc;ntr-un mediu rece, plin de lucruri noi și persoane necunoscute și mari. Creștinul se trezește și el &icirc;ntr-o situație similară: trebuie să renunțe (c&acirc;teodată chiar fără voia lui!) la obiceiurile, plăcerile, metehnele, visele legate de viața &icirc;n care a trăit p&acirc;nă la un moment dat, pentru a &icirc;mbrățișa o lume rece (fosta lui lume &icirc;i devine ostilă, din cauza credinței manifestate), plină de noi semnificații (vede lumea altfel acum), de necunoscut &icirc;n umblarea cu Dumnezeu (nu are răspuns la toate &icirc;ntrebările) și &icirc;n care se poate baza total doar pe c&acirc;teva lucruri (Biserica, Sf&acirc;nta Scriptură) și Persoane (Tatăl, Fiul și Duhul Sf&acirc;nt) mari.
&nbsp;&nbsp;&nbsp; Unele nașteri sunt ușoare, altele grele. Nașterea de Sus nu face distincție, nici &icirc;n acest caz. Așa cum unii copii se nasc &bdquo;la timp&rdquo;, iar alții &bdquo;prematur&rdquo;, tot așa unii creștini se nasc din Duh mai devreme dec&acirc;t alții. E bine să nu cedăm tentației de a ne judeca frații care &icirc;ncă nu au ajuns la acel moment decisiv pentru m&acirc;ntuire, căci doar Dumnezeu știe timpul &icirc;ntoarcerii omului la El și numai El poate judeca cu dreptate (Psalmii 74:2).
&nbsp;&nbsp;&nbsp; Să ne iubim unii pe alții, spune Sf&acirc;ntul Apostol Ioan, căci oricine iubește este născut din Dumnezeu și cunoaște pe Dumnezeu (1 Ioan 4:7). Dacă ne iubim ca frații (indiferent că suntem ortodocși, catolici, protestanți), vor cunoaște toți că suntem ucenicii lui Hristos (Ioan 13:35).</font>