BBCode: [url=/devotionala/id/460-da-ce-sunt-eu-servitorul-t-u]Da' ce sunt eu, servitorul tău?[/url]
<font>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; <font>S-a sculat de la Cină, S-a dezbrăcat de haine și, lu&acirc;nd un ștergar, S-a &icirc;ncins cu el. După aceea a turnat apă &icirc;n vasul de spălat și a &icirc;nceput să spele picioarele ucenicilor și să le șteargă cu ștergarul cu care era &icirc;ncins. (Ioan 13:4-5)</font>
&nbsp;&nbsp;&nbsp; C&acirc;nd citesc aceste versete, &icirc;mi vin imediat &icirc;n minte acele momente &icirc;n care mi s-a cerut să fac ceva mărunt, ne&icirc;nsemnat, dar important pentru cineva, iar răspunsul meu sec a fost: &bdquo;Da&#39; ce, sunt servitorul tău?&rdquo; Privind &icirc;napoi, acum &icirc;ntr-o cu totul altă lumină, &icirc;mi vine să bag capul &icirc;n păm&acirc;nt ca struțul. Nu mă mai g&acirc;ndesc la studii, experiență de viață, la calitățile pe care eu le am și alții nu, la eforturile mele de a crește personal și profesional, la toate lucrurile care, &icirc;n trecut, mă puneau pe o treaptă &icirc;naltă. După ce Dumnezeu mi-a deschis ochii, am &icirc;nceput să tai prăjina de care alții aveau nevoie ca să &icirc;mi ajungă la nas (1 Regi 2:3).
&nbsp;&nbsp;&nbsp; Poate că și tu, la fel ca mine, ai avut o repulsie față de termenul servitor, mai ales că, &icirc;n zilele noastre, are o conotație foarte ur&acirc;tă. De slugă nici nu mai vorbesc! Sunt cuvinte cu care, din start, nu vrem să fim asociați. Pentru noi, există doar: cel mai bun, profesionist, priceput, destoinic, descurcăreț, de treabă și altele de gen. Și totuși... a fi servitor reprezintă cea mai &icirc;naltă treaptă &icirc;n ochii Celui care a creat treptele (Matei 20:26-27). Greu de &icirc;nțeles și, cu at&acirc;t mai greu, de acceptat, așa-i?
&nbsp;&nbsp;&nbsp; Ei bine, Domnul Iisus Hristos ne-a demonstrat că ceea ce noi considerăm josnic, El consideră măreț (Luca 18:14), iar slujnica sau slujbașul care &Icirc;i va urma exemplul va primi o răsplată deplină, pe măsura credinței și faptelor sale (Ioan 12:26).
&nbsp;&nbsp;&nbsp; C&acirc;nd a spălat picioarele apostolilor, M&acirc;ntuitorul a vrut să arate, &icirc;ncă o dată, desăv&acirc;rșirea &icirc;n iubire. Dumnezeu este deplin &icirc;n toate, fapt demonstrat, &icirc;n mod repetat, mai ales prin Fiul Său. Sigur, mulți dintre noi am fi preferat să nu facă și acel gest de smerenie, nu de alta, dar a fost urmat de un &icirc;ndemn personal: să facem și noi la fel (Ioan 13:14).
</font><font>&nbsp;&nbsp;&nbsp; Ce &icirc;nseamnă, &icirc;n ziua de azi, să speli picioarele cuiva? Răspunsuri sunt multe, dar totul se reduce la a face acele lucruri umilitoare &icirc;n fața lumii, pentru a-i ajuta pe cei din jur. A &icirc;ndrepta greșelile făcute de alții, fără să pretinzi nimic &icirc;n schimb, a ierta necondiționat pe cei care ți-au greșit mult, a te cobor&icirc; la nivelul unora pe care &icirc;i consideri josnici, pentru a-i putea ridica la nivelul tău și exemplele pot continua.
&nbsp;&nbsp;&nbsp; Bine, dar eu am o imagine de apărat, o funcție, un statut, o demnitate, nu pot face chiar orice...
</font> <font>&nbsp;&nbsp;&nbsp; Imaginează-ți scena &icirc;n care Marele Creator, &Icirc;nceputul și Sf&acirc;rșitul a toate, Cel ce Este (Apocalipsa 1:8), Se apleacă, &icirc;și schimbă hainele cu un ștergar și spală picioarele ucenicilor Săi (niște păcătoși cărora le cunoștea toate g&acirc;ndurile, acțiunile, sentimentele &icirc;n amănunt). &Icirc;n acel moment, El nu a ținut cont de măreția și atotputernicia Sa c&acirc;nd a trebuit, pentru a-Și urma Tatăl (Ioan 14:31), să slujească aproapelui, nici nu a măsurat murdăria pe care trebuia să o spele, nu a stat să c&acirc;ntărească dacă merită sau nu, &icirc;n funcție de &bdquo;c&acirc;t de umilitoare e treaba asta!&rdquo;, ci... S-a făcut servitor (Matei 20:28), adică a intrat &icirc;n acea categorie de care noi fugim c&acirc;t putem.
&nbsp;&nbsp;&nbsp; C&acirc;nd vine vorba de unii dintre noi... pauză. Mereu găsim motive ca nu cumva să ne &icirc;njosim &icirc;n fața cuiva. Ne cade rangul c&acirc;nd suntem puși să facem un lucru prea mic pentru valoarea noastră, ori suntem prea ocupați ca să dăm curs unei cereri de ajutor, atunci c&acirc;nd aproapele e la ananghie. Răm&acirc;nem șocați c&acirc;nd vedem pe cineva că dă un exemplu și urmează spusele Domnului Iisus Hristos.
&nbsp;&nbsp;&nbsp; Șocați au fost și apostolii, c&acirc;nd L-au văzut pe &Icirc;nvățătorul lor că e primul care se apleacă să le spele picioarele. Le și văd fețele, &icirc;ntreb&acirc;ndu-se ca Petru: Doamne, oare Tu să-mi speli mie picioarele? (Ioan 13:6) Iisus a făcut un gest uimitor, </font><font>de o smerenie ieșită din comun, </font><font>care te lasă fără cuvinte și schimbă totul: priviri, g&acirc;nduri, inimi, dar mai ales percepția despre cuv&acirc;ntul servitor.
&nbsp;&nbsp;&nbsp; Nu te mai poți simți prost c&acirc;nd cineva te numește servitor, slujbaș, nici chiar slugă. Dacă ai &icirc;nțeles mesajul M&acirc;ntuitorului tău, nu vei mai căuta doar ale tale, ci ale celor din jurul tău mai presus de orice, căci &Icirc;nsuși Cel Atotputernic a dat slava Sa la o parte și S-a smerit (Filipeni 2:4-7), pentru a-ți dovedi c&acirc;t de mult te iubește.
&nbsp;&nbsp;&nbsp; C&acirc;nd slujești Domnului cu toată ființa, &icirc;n fiecare zi a vieții tale (Matei 25:35-40), spăl&acirc;nd picioarele altora, așa cum El &Icirc;nsuși te &icirc;nvață, cu smerenie și &icirc;n ascultare de Tatăl, tu practic &icirc;i spui lui Dumnezeu: Te iubesc! (Ioan 21:16)