BBCode: [url=/meditatie/id/1519-22-iulie-3]22 Iulie (3)[/url]
„ Care dintre-acesti trei ti se pare ca a dat dovada ca este aproapele celui ce cazuse între tîlhari ?” „Celce si-a facut mila de el, a raspuns învatatorul Legii . ”Du-te de fa si tu la fel „, i-a zis Isus”. Luca 10. 36-37
Dupa una dintre predicile pe care le-a rostit în timpul misiunii Sale, o persoana din multime L-a întrebat pe Domnul Isus: „Cine este aproapele meu ?” . În loc însă să-i raspunda, Domnul Isus i-a spus o întamplare :
“Un om care se cobora din Ierusalim spre Ierihon, a cazut în mainile talharilor. Acestia l-au jefuit, l-au batut si l-au lasat aproape mort. Din întamplare, pe acelasi drum a coborat si un preot. Dar, cand l-a vazut pe cel ajuns în suferinta, acesta a trecut înainte pe alaturi. Aceeasi atitudine a avut-o si levitul, care n-a dat nici un ajutor celui aflat în suferinta!
Însa unui samaritean care era în calatorie, cînd a ajuns langa omul cazut între talhari, i s-a facut mila de el. S-a apropiat de cel aflat în necaz, i-a legat ranile si le-a tratat cu undelemn si vin. L-a pus apoi pe magarusul sau si la dus la un han de poposire. Dupa ce l-a îngrijit cu mare grija în timpul noptii, a doua zi a scos un ban de argint si l-a dat hangiului ca sa aiba grija de el. Iar la plecare i-a spus acestuia: „Cand ma voi întoarce îti voi plati si tot ce vei mai cheltui în plus!”
Dupa ce a prezentat aceasta întamplare, Domnul Isus s-a adresat din nou omului ce astepta un raspuns, întrebandu-l: „ care dintre acesti oameni crezi ca a fost aproapele celui cazut între tîlhari ?„ Dupa ce Domnul Isus prezentase atatea detalii despre întamplarea pe care o povestise, raspunsul era simplu si a venit imediat :” Cel ce si-a facut mila de el !”
Dupa ce a auzit acest raspuns, Domnul Isus i-a zis omului ce voia sa stie cine îi este aproapele :”Du-te si fa si tu la fel!”
Daca urmarim cu atentie aceasta pilda spusa de Domnul Isus, în toata povestirea nu gasim mentionat cuvantul „bun”! Domnul Isus n-a folosit niciodata aceasta apreciere, atunci cand a vorbit despre samaritean! Aceasta apreciere a fost asociata numelui omului care s-a dovedit a fi aproapele unui strain de ceilati oameni, de- alungul timpului. De aceea, pentru toata vesnicia, acest om va fi numit „bunul samaritean”, datorita atitudinii deosebite pe care a avut-o pentru cel aflat în suferinta.
Cu ce epitete se poate asocia numele tau? Oamenii fac si astazi aprecieri si gasesc cate un epitet pentru fiecare dintre noi. Poti fi numit „bun”,”cumsecade”, „credincios” sau „evlavois”; sau epitetele care ti se potrivesc sunt dintr-o alta categorie ? Rugaciune: Doamne Dumnezeule; ajuta-ma sa-mi pot sluji semenii, pentru ca sa pot fi un „bun samaritean” al zilelor noastre. Amin