BBCode: [url=/meditatie/id/1864-08-august]08 August [/url]
„ Purtati-va ca niste oameni slobozi, fara sa faceti din slobozenia aceasta o haina a rautatii , ci ca niste robi ai lui Dumnezeu”! I Pet. 2:16
Chuck Swindol, a povestit despre un cercetator în domeniul psihologiei si-al comportamentului uman, de la Institutul National pentru Sanatate Mintala, din S.U.A, care a ajuns sa fie foarte îngrijorat cu privire la urmarile stresului ce a cuprins societatea moderna. El a încercat sa dovedeasca gravitatea aceastui fapt, prin experienta unei colonii de soareci.
Pentru a încerca sa demonstreze ca factorii de mediu au o influenta deosebita asupra umanitatii ,dr.John Calham a construit o cusca cu o suprafata de aproape 3 m2 în care a închis initial 8 soareci, carora le-a urmarit atent comportamentul pe masura ce acestia se înmulteau.
Cusca putea sa asigure un spatiu confortabil pentru cel mult 160 de soareci, dar el a lasat ca numarul lor sa ajunga la peste 2000.Fara a-i priva de alte resurse pentru viata , le asigura în fiecare zi mâncare, apa potabila si o curatenie foarte buna. A fost pastrata si o temperatura adecvata si nu s-a semnalat nici un fel de boala. Singurul disconfort din tot acest timp,era lipsa unui spatiu privat unde soarecii sa poata fi singuri.Toate celelalte conditii erau ideale pentru cresterea soarecilor, cu ecceptia faptului ca acea cusca a ajuns sa fie supraaglomerata.
S-a ajuns la acest numar de aproape 2.200 de soareci în doi ani si jumatate. Din acel moment nu mai era însa nici o posibilitate ca soarecii sa se ratraga undeva, fara ca aiba alti soareci alaturi.
Când s-a ajuns la acele conditii de supraaglomerare, dr.Calham a observat ca acea colonie de soareci a început sa se dezintegreze. Între soareci a început sa se observe manifestari ciudate. Pentru a câstiga conducerea, masculii ce încercau sa-si protejeze teritoriile , au început sa lupte între ei. Femelele au devenit agresive, muscându-si chiar si proprii pui, iar soarecii din ultimile generatii cresteu urmarindu-si în mod egocentric doar propriile nevoi. Mîncau cu nesat, beau apa, îsi faceau toaleta si apoi dormeau cu pasivitate .
Acestia s-au îngrasat foarte mult si nu mai voiau sa se reproduca. Aceasta atitudine ciudata, a facut ca în urmatorii cinci ani toti soarecii sa moara, iar cusca sa ramâna goala ! Acest lucru s-a întâmplat cu toate ca în ultima vreme nu aparuse nici o boala, în cusca era spatiu destul, iar mâncarea si apa erau din abundenta.
Aceasta experienta este o buna ilustratie a vietii cotidiene. În acest timp al societatii post moderne, un fapt foarte simplu precum a merge la servici, pentru unii dintre noi este o mare aventura. Sunt prea multe masini pe sosele, drumurile sunt restrictionate si adesea se fac multe reparatii, care ne blocheaza în trafic. Din aceste cauze timpul de asteptare este tot mai mare. De aceea a conduce masina, a lucra o zi întreaga cu clientii, sau a primi emailurile si telefoanele celor ce ne suna, ne afecteaza emotional si spiritual, provocând aceleasi reactii de stres ca a soarecilor din colivie. În aceste conditii, înainte de a ne autodistruge, trebuie sa învatam sa spunem :”destul”!
Însusi Domnul Isus a spus ucenicilor : „iesiti din mijlocul multimii, gasiti un loc de singuratate si odihniti-va !” Rug. Doamne Dumnezeule ; ajuta-ma sa ma opresc din iuresul si aglomeratia vietii si sa ma retrag în linistea singuratatii si-a partasiei cu Tine . Amin