BBCode: [url=/meditatie/id/1865-07-august]07 August [/url]
„ Întelege ce-ti spun: „Domnul îti va da pricepere în toate lucrurile”. 2 Tim 2:7
În cartea sa „Secretul Vietii”, Gene Ruyle, a povestit despre secretul reusitei lui Eliazar Hul. Acesta era capitanul unei corabii cu pânze ce naviga din porturile Noii Anglii la începutul anilor 1800. Fata de toti ceilalti comandanti, Eliazar reusea sa se avânte în larg mult mai departe de tarm, sa stea mai mult pe mare si sa se întoarca totdeauna cu o captura mult mai buna.
Într-o zi, proprietarul companiei de pescuit care dorea sa-si asigure navele sale împotriva eventualelor stricaciuni sau pierderi pe mare, a tinut sa-i cheme pe toti comandantii din flota sa, pentru un timp de instruire si familiarizare cu noua tehnica de navigatie. Când Eliazar a ajuns la aceasta întâlnire, instructorii ce urmau sa prezinte noile instrumente de navigatie, au dorit sa-i afle secretul reusitei. Cânt l-au întrebat cum de reuseste sa navigheze la o asa distanta de tarm fara ca sa se rataceasca, Eleazar le-a raspuns : „ noaptea ma urc pe catarg si privesc cu atentie stelele, ascult apoi sueratul vântului în pânze, masor viteza de înaintare a corabiei si determin curentii marini.Dupa ce am toate aceste indicii, stabilesc directia navei si cursa pe care urmeaza sa o parcurg.”
Dupa terminarea cursurilor, fiecare comandant a primit noile instrumente de navigatie si cu totii s-au dus la navele lor pentru a-si continua vocatia. Dupa o bucata de vreme, instructorii care i-au încredintat lui Eliazar noile instrumente, l-au vizitat pe nava, fiind foarte curiosi sa afle cum foloseste noile aparate.
Când acestia l-au întrebat cum procedeaza cu noua tehnologie, Eliazar a raspuna :” Exact asa cum m-ati învatat : folosesc sextantul pentru a calcula unghiul soarelui la amiaza, stabilesc apoi longitudinea si latitudinea si citesc busola, pentru a fixa directia navei. Dupa ce am toate aceste informatii, stabilesc traseul navei !”
În momentul în care instructorii se pregateau sa-l felicite, Eleazar a continuat spunând: „ Înainte însa sa trec traseul în registrul de bord, „ noaptea ma urc pe catarg si privesc cu atentie stelele, ascult apoi sueratul vântului în pânze, masor viteza de înaintare a corabiei si determin curentii marini. Dupa ce am toate aceste indicii, verific daca datele stabilite folosind tehnologia moderna sunt corecte si abia apoi stabilesc traseul final pe care îl voi parcurge !
Asemenea acestor marinari ce au primit aparatura moderna pentru a se orienta pe mare, Dumnezeu ne-a daruit si noua un Calauzitor care sa ne îndrume pe drumul vietii. Duhul Sfânt este Cel ce ne calauzeste ca sa putem umbla în voia lui Dumnezeu.
Pentru a fi însa siguri ca mergem pe drumul cel bun, dupa ce am primit lumina si Calauzirea Duhului, trebuie sa luam în considerare si experientele vietii, care ne vor da o dubla sigurare. Rug. Doamne Dumnezeule ; calauzeste-ma pe calea placuta Tie si ajuta-ma sa umblu în voia Ta totdeuna .Amin