BBCode: [url=/meditatie/id/1981-12-aprilie]12 Aprilie [/url]
„ Dar Mângaietorul, adica Duhul Sfânt, pe care-L va trimite Tatal, în Numele Meu, va va învata toate lucrurile, si va va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu”.Ioan 14:26
Cu mai mult de 70 de ani în urma, guvernul Japoniei i-a cerut marelui arhitect american Frank Lloyd Wright, sa proiecteze un mare hotel în Tokyo, care sa reziste la cele mai mari cutremure.
Când arhitectul a ajuns în Tokyo ca sa inspecteze terenul unde urma sa se construiasca Hotelul Imperial, a constatat ca solul era tare numai la suprafata, iar mai în adânc era un strat de noroi ca o gelatina. În timpul testelor, fiecare groapa pe care arhitectul a sapat-o s-a umplut imediat cu apa. Având aceasta structura a terenului, probabil un alt arhitect ar fi renuntat la proiect, sau ar fi cerut sa i se schimbe locatia. N-a fost însa si cazul lui Lloyd.
Stiind ca hotelul va fi asezat pe un teren mlastinos, acesta l-a proiectat sub forma de barca. În loc sa construiasca o structura rigida, care sa se fixeze adânc în sol, Lloyd a ales sa foloseasca o structura mobila, care sa preia socurile cutremurelor. Chiar daca hotelul urma sa se miste mult mai pronuntat decât alte cladiri, ar fi ramas intact la undele de soc ale cutremurelor, pentru ca fiind mobil, acestea treceau ca valurile pe sub barca.
Mai mult decât atât; pentru ca Lloyd a stiut ca din cauza vibratiilor, tevile de alimentare cu apa, se vor rupe si hotelul va ramâne fara apa , o alta problema majora care ar putea sa apara în cazul cutremurelor, sunt incendiile. În acesta situatie un cutremur ar cauza distrugerea hotelului, nu din cauza undelor de soc, ci datorita flacarilor. Ca sa previna acest pericol, Lloyd a construit pe acelasi principii si un mare bazin plin cu apa în curtea hotelului.
La numai câtiva ani de la terminarea constructiilor, în luna septembrie a anului 1923, în Tokyo a avut loc cel mai mare cutremur din istoria acestui mare oras. În timpul acestui cutremur, au murit peste 140.000 de oameni si multe cladiri s-au darâmat, sau au fost mistuite de flacari.
În acele momente de confuzie si panica, s-a raspândit un zvon, ca si Hotelul Imperial, s-ar fi prabusit. De aceea, reporterii unui binecunoscut ziar l-au sunat imediat pe Lloyd sa-l întrebe daca este de acord sa publice aceasta stire.
„Puteti s-o publicati; le-a raspuns atunci Lloyd, numai ca trebuie sa va pregatiti ca în numarul urmator sa va cereti scuze pentru eroare”! Lloyd a dat acest raspuns, pentru ca era sigur ca hotelul nu putea sa se darâme. La foarte scurt timp dupa aceea, el a primit de fapt o telegrama de la guvernul Japoniei, în care nu numai ca i s-a multumit pentru faptul ca hotelul n-a suferit nici un fel de degradare, ci si pentru faptul ca folosindu-se apa din bazinul din curte, au fost stinse si incendiile de la cladirile din vecinatate.
Frank Lloyd Wright, a stiut ce înseamna sa construiesti tinând cont de structura solului aflat la temelie. Nici Domnul Isus n-a dorit ca ucenicii Sai sa ramâna în nestiinta cu privire la ceea ce I s-a întâmplat si sa-si construiasca viata pe incertitudini. De aceea, dupa Inviere li s-a aratat deseori, dovedindu-le ca este viu, pentru ca viata si credinta lor sa fie întemeiata pe-o temelia trainica, a adevarului Invierii. Rugaciune: Doamne Dumnezeule; ajuta-ma sa cred în Inviere si acest maret adevar, sa-mi fie temelia vietii. Amin.