BBCode: [url=/meditatie/id/508-16-iunie-supra-nc-rcarea-cu-informa-ie-1]16 IUNIE - SUPRAÎNCĂRCAREA CU INFORMAŢIE (1) [/url]
-”Atunci mulţi o vor citi, şi cunoştinţa va creşte” (Daniel 12:4) -
Tehnologia ne dă posibilitatea de a face lucruri pe care nu le-am putut face până acum, dar ea poate crea dependenţă. Poţi deveni atât de legat de ea încât te duce la extenuare. Un expert remarcă: “Există o tendinţă puternică în fiinţa umană de a face tot ce este capabilă să facă. Combinând lucrul acesta cu faptul de a fi conectat constant, sarcinile unei zile de lucru nu se termină niciodată. Este uşor să contactezi pe oricine oricând, iar cu informaţia care este disponibilă on-line poţi să dai click-uri la nesfârşit”. Pavel scrie: “Răscumpăraţi vremea” (Efeseni 5:16). Noi spunem: “timpul înseamnă bani”, dar în realitate timpul este mult mai valoros, deoarece este o resursă care nu se poate înnoi. Odată ce a trecut, nu se mai întoarce niciodată. A gestiona supraîncărcarea cu informaţie înseamnă a restabili limitele pe care tehnologia le-a demolat. Aşadar:
1) Recunoaşte semnele: dacă tu comunici cu oamenii toată ziua şi totuşi te simţi singur, înseamnă că tehnologia îţi domină viaţa;
2) Fă paşi mici: aranjează să nu fi disponibil pentru perioade scurte de timp şi vezi ce se întâmplă. Roţile industriei nu se vor toci din cauza unei opriri! Ţine minte că trebuie să alegi: cei care cred că trebuie să fie disponibili 24 de ore din 24 îşi exagerează propria importanţă sau controlul pe care îl au alţii asupra lor.
3) Stabileşte limite: pune frâu emailurilor şi mesajelor instantanee. Chiar ai nevoie de toate acele “pentru informarea ta” despre acelaşi lucru? Trebuie să laşi instrucţiuni clare: spune-le oamenilor că răspunzi la emailuri în intervalul stabilit şi spune-le pe cine să contacteze pentru un răspuns imediat. Fă-ţi o listă cu responsabilităţi: astfel, dacă eşti întrerupt, vei şti de la ce” ai plecat şi unde să te întorci. Ţine-te de program: a trage cu ochiul la calculator din când în când este un exemplu clasic de întrerupere proprie. Fă o verificare a realităţii: după câteva minute de navigare pe Internet pune-ţi întrebarea: “Asta trebuie să fac acum?”
meniu prim Semeni un gând, culegi o faptă. Semeni o faptă, culegi un obicei. Semeni un obicei, culegi un caracter. Semeni un caracter, culegi un DESTIN!